Verslag en uitslag ZNK 2024

Zet 10 zeilers bij elkaar, geef ze een plas, zon en wat wind en je kan er op aan dat het een mooie en spannende dag wordt. Maar zoals steeds gaat het mooie voor iedereen op, maar spannend… dat is maar hoe je het bekijken wilt. Want er stond toch weer geen maat op Geert. Hoewel Freek, Wijbrand, en Rian hem het waterleven aldaar zo zuur mogelijk probeerden te maken, de vogel was al te vaak al bij de in-de -windse boei gaan vliegen. En als vrijzinnige, zeiler én uitgelote verslaggever heb ik meermaals de goden aangeroepen want die hadden duidelijk weer hun eigenzinnige agenda. Maar vooral Aeolus, aloude godin van de wind, maakte er op de mooie site van Eindhoven toch weer een soepje van. Allicht zelf nooit een wedstrijd meegezeild, want dan zou ze weten dat starten zonder wind – of met wind van achter, geen optie is. Maar goed, we vergeven het haar, want de sfeer zat er in en onder de middag werd er weer ruimschoots voorzien voor hongerige magen en dorstige kelen. Waarvoor dank.

Alex beet dit keer de spits af van het Belgische peloton, dat duidelijk niet in hun beste doen was. Maar laat het duidelijk zijn: wij leggen boeien met een precisie waar menig Nederlandse wedstrijdleiding flink jaloers zou op zijn.

Met 20 manches achter de kiezen, enkele Leffes, hapjes en repen chocolade (altijd goed tegen een zeildepressie) werd Geert terecht gekroond tot koning en heerser van het Zuid-Nederlandse MicroMagic gebeuren. Een welgemeende en dikke proficiat, Geert!

Ik zou zeggen, jongens en dame, geniet er nog van want volgend jaar zal het jullie zo niet meer vergaan. De offers aan Aeolus zullen alvast rijkelijk zijn.

Luc Teuwen, BEL35

Uitslag van een onstuimig ONK

De badmeester bleef lekker binnen.
Windfinder voorspelde al een onstuimig weer met 20 tot 30 knopen wind. En dat kwam ook uit.
Vroeg met Rian uit Eindhoven vertrokken naar Badmeester Keimpe in Balk waar Marcel de rubberboot al had uitgeladen en aan het kijken was waar en hoe de baan er in zou komen te liggen.
Met warme koffie in de maag en een D tuig op de Micro Magic naar buiten voor de eerste serie races. Stevige windvlagen bij de start en dwarrelde wind bij de bovenboei zorgden voor de nodige ophef.
Niet iedereen is gewend, laat staan vertrouwd, met zo’n harde en vlagerige wind. Water was er genoeg onder, boven en bij enkelen in de boot na weer eens een duikje naar voren.
Na 8 races waren we toe aan de lunch waar schade en gebrek aan nog een kleiner tuig noopten tot opgeven. In de middag werd de baan iets verlegd en met steeds minder bootjes het doel op maximaal 15 races gezet. Dan zijn er 3 scores te schrappen.
Winnaar werd Elmer die uiteindelijk met een minituigje in de middag de meeste controle had over de omstandigheden., Jan tweede die net voor Marcel eindigde. Voor Marcel was er de dik verdiende Sportiviteitsbeker; hopelijk paste die nog in z’n auto.
Rian met Geert weer naar Eindhoven, ik door naar Heeg en met de beentjes omhoog op de bank.
Een uitdagende en leerzame zeildag, ook voor mij als “wedstrijdleider”

Wijbrand

Uitslag NNK in Grou

Het kon niet beter

Alles wat het MM zeilen mooi maakt kwam zaterdag samen bij het NNK in Grou: wind, zon en een lekker broodje kroket. In het altijd gastvrije Prikmar werd na de koffie en kort palaver gestart met een serie van 12 races voor de lunch.

Marcel had de baan weer eens prima uitgelegd en vanaf de vlonder was het zicht op de baan perfect. Met een B tuig, bij Gerard Pars (1418) zelfs kleiner, en zon in de rug werd er vlot gevaren. Het goede zicht op zowel startlijn als bovenboei leidde tot weinig valse starts en genoegzaam oproepen tot ruimte bij de boei. Nadat de baan iets was verlegd werden na de lunch weer 12 races gevaren en voor we het wisten hadden Jeanette en Lisette de finishlijsten verwerkt. Met spanning werd op de einduitslag gewacht, met als enige zekerheid dat de winnaar Geert zou zijn.

Pech was er voor Tom met de NED-2 die door reparatietijd niet uit de verf kwam. Mijn roerservo hield er mee op direct na de finish van de laatste wedstrijd, al waren er al tekenen van verval gedurende de dag. Met een handig zetje van de NED-16 kon ik de boot naar de wal sturen; werk aan de winkel back in Eindhoven.

Geert, Marcel en Jan gingen er met de prijzen vandoor en de 1418 werd knap vierde met het goed getrimde kleinere tuig! De grootste (sportiviteits)beker was voor Karl Overdick die helemaal uit Leiden met de trein naar Grou was gekomen!

Wel de hele dag met het idee rondgelopen dat het zondag was…

Wijbrand NED-41

Wedstrijdverslag Wintercup Eindhoven

Varen op het EK water in Eindhoven is toch niet zo makkelijk als je denkt.

Na de eerste start waren de mannen er al heel gauw achter dat droog staan wel lekker is maar de wind draaide zo erg, dat over de zelfde boeg de ene over bakboord en de ander over stuurboord voer. Dan maar terug naar de oude stek, dan maar in de regen.

Dus Geert in de roeiboot boeien op halen en opnieuw uitleggen, Dat had hij gauw voor elkaar. Hier stond een constante draaiende wind. Er zat geen structuur in maar tot overmaat van ramp ook nog heel wat windvlagen en windwakken. Ondanks alles toch nog 15 wedstrijdjes gevaren.
Met als 1e Elmer, 2e Geert en 3e Klaas.

Ondank een moeilijke vaardag toch nog heel gezellig.

Freek NED 91

Wintercup Eindhoven zondag 18 feb

Tien bootjes komen zeker aan de start in Eindhoven. Tot vrijdag 20:00 heb je nog kans om mee te doen! het aanmelden gaat via deze link

De locale organisatie staat voor jullie klaar (al zal het minder zonnig zijn dan op deze foto)