Ervaringen met de nieuwe MM

Noot: deze boot is gebouwd met pre-massaproductieonderdelen, romp, dek, kielkast, kajuit en lummelbeslag , die mij door Hacker ter beschikking zijn gesteld voor test- & controle tijdens de ontwerpfase van de NMM.

De foto’s tonen de zelf gebouwde nieuwe MM (nMM) met behulp van de romp, het dek, de kielkast, het lummelbeslag en het kapje van Hacker. De rest van de onderdelen zijn zelfgemaakt om de boot compleet te maken. Voor de kiel en roer zijn tijdelijk nog Graupner-onderdelen gebruikt.

De oplossing voor de lekkende kap die ik heb toegepast: 1,5 mm zacht rubber (closed cell) in het gootje en 1 mm extra van dit materiaal in het voorste deel van het gootje. Dit omdat de goot aan de voorzijde dieper is. Ik heb ook  1,5 x 5 mm van dit materiaal in de rand van het kapje bevestigd. Nu kan er slechts een minimum aan water in de goot komen. Ik heb stijvere knevels gebruikt voor de kap en ze dichter bij de rand van de goot gemonteerd voor meer druk. Ook is het dek verstevigd met een dwars spant  gemaakt van 1,5 mm koolstof staaf aan de voorkant van het kapje en 2  verbindingsstripjes (van creditcard) tussen onderkant kuip en dek (zie foto).

Ik heb de nMM gezeild in een reeks van twee dagen in 2 tot 3 Bft. tegen mijn drie trainingspartners en we concludeerden dat de prestaties gelijk zijn aan die van de Graupner 2014 modellen. Zoals vermeld heb Ik heb mijn eigen Graupner kiel en roer gebruikt en zal later die van Hacker proberen.

Met 2 lichte servo’ s moest ik 57 gram loodballast toevoegen, liggend langs het achterste deel van de kielkast op de rompbodem om aan het minimale gewicht van 860g te komen.

Ik ben erg blij met haar mooie uiterlijk en het bouwen was vrij eenvoudig omdat alle onderdelen beter pasten dan we gewend waren. Op de foto’s zie je ook de Hacker ARTR. Zoals alle nieuwe producten heeft de nMM  ARTR enkele verbeteringen nodig, maar hij presteert veel beter dan haar Graupner-ARTR zus!

Inmiddels kun je op de site van Hacker zien dat er nu ook losse onderdelen van de nMM te koop zijn, dus wat let jullie in deze barre Corona tijden lekker een nieuwe boot te gaan bouwen!

NED-1984