Verslag Olieflappenrace

Survival of the fittest,

Kwart over 7 ging de wekker en dat is toch vroeg voor een pensionado, maar het vooruitzichtOm lekker te gaan varen op Lemmer met een verwachting van 5 Bf. was een stimulans, want altijd een uitdaging als het zo waait.Waarschijnlijk was Marcel Klijn nog eerder opgestaan want toen ik aankwam lag de baan er al in. Omdat van de week al was gezien dat de windrichting vrijwel ideaal was om bij de Eerste Aanleg te varen lag de baan mooi ten opzichte van de wal. Met deze windrichting een prima stek!

Ik had me duidelijk te veel laten beïnvloeden door de wind verwachting die aangaf dat die zou toenemen vanaf 11 uur en had gekozen voor mijn 1 na kleinste (E) set. Deze set was goed in de vlagen, maar bij de boven boei onder de wal waar de wind enorm dwarrelde, duidelijk te klein.

Klaas had de smaak te pakken en begon aan een goeie serie waar 4 eentjes in zaten, maar kreeg te maken met de gevolgen van “ouwe lijm”…

Tussen de races was geen tijd om te wisselen, dus met kromme tenen er maar het beste van proberen te maken, tot de pauze…Als je dan later de uitslagen ziet viel het nog best mee maar tijdens de bal gehakt met brood toch maar wisselen naar D… en shit! dat bleek dan eigenlijk weer te veel want die 5Bf die was voorspeld, was er nu wel. O.k. dus giekjes omhoog en meer twist en gaan met die banaan!

Ik geniet er nog steeds van hoe een Micro Magic met het juiste tuig (of zelfs een maat te groot) zoveel wind aan kan en hard blijft zeilen, zeker vergeleken met andere klassen als ik daar de YouTube filmpjes van bekijk!

Persoonlijk vond ik het jammer dat we al rond 2 uur na totaal 16 races stopten, maar veel soortgenoten hadden het koud…

Als verrassing kreeg ik bij de prijsuitreiking de grote “Olieflappen race” in handen gedrukt.Ik was hem vergeten want de laatste keer dat die werd uitgereikt was in 2019 vanwege Corona en ijsgang…Aan mij de eer hem weer te laten graveren.

De terugreis was druk met de zon paf in mijn ponem, maar het was weer een fijne gezellige dag geweest…

Elmer, NED 1984