Verslag ONK2018

ONK MM 2018 te  Aalsmeer

Omdat ik in de einduitslag 6de ben geworden, mocht ik het verslagje schrijven.

Zaterdag zijn we iets later begonnen vanwege een verkeers ongeluk bij de afslag Aalsmeer. Hierdoor moesten veel zeilers om rijden en kwamen dus later aan. In het clubhuis aanmelden en de boten wegen en meten. Daarna een lunch.

Temparaturen zaterdag waren prima, mede door de windstilte en de zon. Zelfs nog even met de jas open op het zeilers-ponton gestaan en op het buiten terras gezeten.

Er was voor de MM-boten een party tent neergezet in de buurt van het ponton, met daarin grote tafels waarop je op je gemak je bootje kon optuigen, klaar maken, batterijen wisselen, etc… Heel fijn en bedankt daarvoor organisatie.

Het Clubgebouw en het parkeer terrein mochten we ook weer gebruiken en de camper eigenaren konden daar mooi overnachten.

De bediening van de bar was weer heel goed en iedereen genoot van het aangeleverde voer en vocht.

Helaas van mij geen insight info over het skippers diner van zaterdag avond, want ik was er simpelweg niet bij, maar het was vast niet verkeerd, want er had zich voor de zondag niemand ziek gemeld.

Nu de wedstrijden:

Dag 1 – zaterdag,  Er stond weinig wind, maar wel veelal uit de zelfde hoek. Mini vlaagjes opsporen, was nu wel de grootste uitdaging. Hier liet onze Groninger van het Paterswoldsemeer zien, dat zijn kop en bootje het best voorbereidt waren op dobberen met minimale wind. Velen kregen ook nog te maken met afgemaaid groen om hun kiel wat de snelheid en beweegelijkheid vqan de MM drastich verminderde en de te verwachten uitslagen behoorlijk door de war kon gooien. Geluk dus voor de zeilers die het niet meemaakten. Ik kreeg mijn nieuwe bootje op dag 1 niet echt op snelheid en had ook nog twee wedstrijden pech door een voorstag draadbreuk bij windkracht 1…. Euvel snel gevonden, maar de noodreparatie koste me toch 2 gemiste wedstrijden. Het waren de aluminium draad spanners die de lijnen stuk sneden en ze waren overal op de boot gebruikt.. Zo gekocht en er geen ervaring mee. Na ook nog een volgende draadbreuk, besloot ik die zaterdag avond dan maar een oud EK2016 tuig van mijn oude 1022 gram zware MicroMagic “BigLift” te slopen en geschikt te maken voor mijn nieuwe oranje gespoten lichte boot. Dat terwijl de meeste zeilers smulden van het WSV Aalsmeer eten, bier en andere dingen dronken en natuurlijk dansten op de goede muziek. Terwijl ik in Zaandam zat te aan een oud tuigje knutselen en hierdoor een beetje te laat naar bed ben gegaan.

Dag 2 – zondag, De volgende dag met de zomertijd, natuurlijk veel te laat opgestaan, maar voor mijn bioritme gevoel veel te vroeg… Snel mijn 5 gram koolhydraten naar binnen gewerkt en in de auto gesprongen en met flinke vertraging aaqngekomen in Aalsmeer. Natuurlijk mijn bril op sterkte thuis laten liggen. Met goede zin de boot naar de party tent gelopen om het knutsel zeiltje te proberen en daar ter plekke geconstaterd dat er nog steeds niet gestart was vanwege draaiende wind. Pfoe, lucky me. Na daqt het commitee een aantal keer de baan had verlegd nu met meer wind dan zaterdag gestart. Het waren spannende wedstrijden die soms na bijna 2 ronden toch werden afgefloten. Das wel jammer. Gelukkig weer geen regen, zodat wachten prima te doen was. Onze boeienman had het druk en werd door de westrtrijdleider alle kanten opgedirigeerd. Dan weer starten en als een kluwen jonge honden verzamelden wij ons bij de indring boei om het beste plekje te bemachtigen. De voorsten hadden vaak pech, want die werden door de achterop ongeduldig aandringende wachtende boten over de lijn gedrukt en kregen daardoor buiten hun schuld een valse start en een slechte plek. Door het dicht op elkaar varen was de dader niet te achterhalen en dat gaf de duwboot eigenaren een veilig gevoel…. Ik weet nu ook waarom bijna iedereen met een witte boot en wit zeil vaart, die vallen in een dicht veld niet op. Nadeel van veel gelijke boten, er waren mensen die naar de verkeerde boot keken bij het boeien ronden als ze 4 dik lagen, wat tot vermakelijke taferelen leide. Gelukkig was de wind 180 graden gedraaid ten opzichte van zaterdag en kwam die nu soms uit het Noorden, waardoor we verrast werden door lange slierten zacht riet. Een aantal zeilers was al fanatiek bezig om de stengels, die ze wel zagen, naar het ponton te zeilen. Dat de zeilkunsten van de meeste zeilers bijna identiek waren, kon je mooi zien aan het compakte veld tijdens de races. Wat weer voor chaos zorgde bij de boeien. Vooral het inschatten van de benedenboeien ging bij sommigen nogal eens verkeerd, maar die lagen dan ook best ver weg.

Dat we deze dag uiteindelijk niet zo veel wedstrijden als gehoopt af konden konden maken, kwam dus vanwege de niet constant uit de zelfde richting waaiende wind. De beloofde windkracht 3 is ook niet gehaald.

Vlak voor 15:00 hielden we er mee op en haasten ons naar het clubgebouw voor de prijs uitreiking en een natje en droogje. De uitslag was snel voor elkaar, top, en het NK 2018 is gewonnen door Marcel Klein. Proficiat!!! 2de Klaas Spaargaren en 3de Tjakko Keizer. Daarna nog mooie sponsor (Rudi Intertoys Joure) cadeaus uitgedeeld via een loting systeem.

Nou, al met al waren het twee hele aangename zeildagen langs de waterkant in Aalsmeer.

Kleine noot: vanwege de geringe opkomst (13) hadden we nu één startveld en zouden het dan ook best op één dag kunnen houden. Met bv een reserve dag als een dag niet te zeilen is. Is maar een idee voor de volgende keer.

Zeil groetjes Oscar (NED-2262 & NED-1924)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.