Wedstrijdverslag NNK 11 maart 2018 Grou

In de aanloop naar de Noord Nederlandse kampioenschappen was het even spannend of het door zou gaan. Zaterdag ochtend lag er nog ijs. ‘s middags was het ijs gelukkig gesmolten en kon er zondag gewoon gevaren kon worden. Aanvankelijk was de weersverwachting voor zondag slecht, waardoor ik eigenlijk niet van plan was om te gaan varen. Maar zaterdagavond was de verwachting opeens veel beter, waardoor ik op het laatste moment toch besloot om te gaan. .

Vanuit Eindhoven is het 2 uur rijden (je moet er wat voor over hebben) dus de wekker gezet en om 8 uur vertrokken. In Grou aangekomen werd ik positief verrast: Het zeilcentrum is een prachtige locatie met prima faciliteiten en in de meet&eat had je uitzicht over de wedstrijdbaan.

Ik had thuis alvast mijn B-tuig alvast gezet, maar de meeste hadden een A-tuig gekozen omdat op dat moment de wind nog erg zwak was. De wind zou echter in de loop van de ochtend toenemen. Ik zag Elmer Boon ook met een B-tuig, dus besloot dat ook maar te doen. Na nog een paar trim tips gekregen te hebben nog snel even aan de zeilen geprutst en het water op.

De eerste wedstrijden begonnen met weinig wind uit het oosten, maar trok langzaam aan. Met 17 boten was het een mooi deelnemersveld en de baan lag er mooi in recht voor het zeilcentrum. Ik had regelmatig een goede start, waardoor ik voorin bij de 1e ton aan kwam. Deze plaats vasthouden bleek lastiger, maar met o.a. 3 3e plaatsen prees ik mijn zeer gelukkig.

Na de lunch trok de wind nog wat verder aan, en draaide naar het zuiden, waardoor de baan verlegd moest worden. Het was opeens heel anders zeilen, iedereen was inmiddels wel naar een B of zelfs een C tuig overgestapt, en het was opboksen tegen wind en golven. Het werd een behoorlijk slagveld. Door kapotte zeilen, een gebroken mast, een boot vastgelopen op het basalt, een in het water gevallen zender en andere averij waren er op het laatst nog maar 7 boten over. Ik had op Balk wat ervaring opgedaan in overlevingstechnieken, en door deze toe te passen wist ik de resterende wedstrijden in ieder geval uit te varen. Door alle uitvallers was dat op het laatst makkelijk punten sprokkelen, wat resulteerde in een 7e plek, waar ik dik tevreden mee was.

De echte prijzen gingen naar: Marcel Klein (3e) , Jan de Best  (2e) en Elmer Boon (1e), die in totaal maar 13 punten verzamelde, bleek vandaag niet te kloppen. Verder was er nog Jappie Hettinga die de sportiviteitsbeker wist te bemachtigen vanwege zijn grote aantal gesneuvelde zeilen.

Al met al was het een prachtige zeildag, die ik toch niet had willen missen!

Geert Middel (264)