Wedstrijdverslag ZNK 11-10-2020 Eindhoven

Op de site zag ik dat het laatste wedstrijdverslag stamt van 8 maart. Cornona heeft veel roet in het eten gegooid. Maar Wijbrand en Geert zagen hier in het zuiden toch de mogelijkheid voor het organiseren van het uitgestelde ZNK 2020 in Coronatijd, de eerste zeilwedstriijd sinds maart.

Drie dagen zijn Wijbrand en Geert bezig geweest om de waterkant schoon en Corona proof te krijgen en het parkoers uit te leggen en alles weer op te ruimen. Ontzettend bedankt voor die grote inzet. Aan de waterkant staan altijd grote houten picknic banken voor “The Strip” voor medewerkers om hun lunch te nuttigen. Nu dienden ze voor 1.5m afstandhouders en comfortabele genummerde zitplaatsen. Want door precies de coronaregels na te volgen kon deze wedstrijd door gaan. En complimenten aan iedereen dat de regels zo goed zijn opgevolgd.

Om 10.30u was ons internationale gezelschap compleet: twee zeilers uit Belgie, 6 zeilers van ruim boven de grote rivieren en de 4 zeilers uit Eindhoven.De zon scheen en er was een aardig windje bij ongeveer 12-13 graden. Dus warme kleding aan en zonnebrillen op.

Via een stoelendans met de picknicktafels konden de 12 zeilers per rondje 7 wedstrijden zeilen en 1 keer starten (twee starters). Dat werkte perfect en de 1.5m afstand kon worden gehandhaaft. Voor de snelle sanitaire pits-stop was een Campusfiets beschikbaar, nodig omdat de vele camera’s het even tegen de boom onaantrekkelijk maken.

Ik had eerst nog een beetje ontzag voor al die ervaren zeilers maar na de eerste wedstrijd merkte ik dat ik best kon meekomen en durfde ik me wat meer in boot aan boot gevechten te wagen. Ik ben dan ook dankbaar dat een aantal fouten me in het begin nog vergeven werden. Maar naarmate ik af en toe ook voorin zeilde heb ik toch hier en daar, na een aanroep, een rondje moeten draaien. Al doende leert men… Hopenlijk zal ik in de toekomst mijn MM ook niet meer in bijna de helft van de wedstrijden tegen de bovenboei parkeren en zo telkens 2-3 plaatsen verliezen.

Terwijl wij aan het zeilen waren maakte Willem prachtige actiefoto’s. Hij zeilt tijdens de trainingen op de HTC met een Classic MM. Het is een groot voordeel dat je op de HTC vijver ongeveer 1.5 meter hoger dan de waterlijn staat. Zo heb je een prachtig overzicht.

Omdat de wind in de ochtend in de goede hoek zat en zou draaien naar NO hadden we de lunch iets uitgesteld. Maar op een gegeven moment begonnen de magen toch te rammelen. De lunch was perfect verzorgd door Freek: een pakketje met broodjes, warme en koude dranken en snacks. Na die eerste serie wedstrijden was ik al zo uitgeput dat ik direct een stroopwafel en een blikje chocomel naar binnen werkte om weer wat energie op te doen.

Klaas zag donkere wolken op zich afkomen en koos voor het B rig. De rest bleef bij het A rig want zoals zo vaak trekken de buien eigenlijk vaker om Eindhoven heen dan er overheen. Er zijn een paar druppels regen gevallen maar daarna kwam de zon weer terug. Maar helaas nam de wind wel significant af. Ondanks dat deed Klaas goed voorin mee met dat kleiner zeil. Ik hoorde hem zeggen dat “het vooral de boot handelbaarder maakte en niet per se langzamer”. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.

Er trad een beetje een tweedeling op. Elmer won veel wedstrijden, Geert, Klaas en Freek deelden vaak de 1ste, 2de en 3de plaatsen en bleven op 2(!) punten van elkaar. Wijbrand die zijn Ned 41 met de rubberboot moest bevrijden uit het riet aan de overkant omdat hij met organisatorsche zaken bezig was, heeft 1 wedstrijd zijn bootje vanuit de rubberboot heeft gezeild, volgde niet ver van de top 4. Daarna volgenden Eldert, moi, Hans, Erik, Alex, Meindert en Martien. Wij verdeelden plaatsen 3 t/m 10 in de wedstrijden, waarbij iedereen dus wel eens een uitschieter naar boven of naar beneden had.

Na de wedstijden waren er nog leuke gesprekken waarbij iedereen geduldig vragen beantwoordde en uitleg gaf over boten, rigs en afstelling. Ook had Elmer die nieuwe MM meegenomen. Helaas was er geen gelegenheid om de boot in actie te zien. Ik hoop wel dat de verbeteringen die Elmer nog heeft uitgeplozen in het eindproduct mogen komen.

Aan het einde van de dag volgde de prijsuitreiking. Voor plaatsen 1 t/m 3, Elmer, Geert en Klaas, waren er mooie bokaaltjes in zeilvorm. Elmer kreeg als overall winnaar de wisselschaal overhandigd door Wijbrand. En voor ons allemaal viel Sinterklaas vroeg dit jaar en kreeg iedereen een heerlijke chocolade letter. Met hartelijk dank aan Freek /Ruud’s Snacks aan het Soestdijkseplein in Den Haag voor het beschikbaar stellen van de prijzen!

Graag tot de volgende keer,

Rian Ned 504